vyšninė svajonė

Apie 

Frau Kirsche – taip vokiškai kalbančiose šalyse mane, bistro įkūrėją Dalią, vadina draugai ir kolegos. Frau – kreipinys į moterį damą, ponią. O die  Kirsche reiškia vyšnią: sultingą, saldžiarūgštį raudoną vaisių, kurio viduje slypi kietas kauliukas.

Nuo mažų dienų domiuosi ekologija. Prieš tapdama virtuvės šefe baigiau aplinkosaugos studijas. Turbūt todėl ir savąją Frau Kirsche matau tik kaip tvarų, darniai tarpstantį organizmą: visomis prasmėmis švari aplinka, sveikas, kokybiškas ir skanus maistas, gaminamas savo amatą mylinčių, darbe gerai besijaučiančių darbuotojų, teigiamas emocijas maistu perduodančių jį valgantiems.

Bistro svečius noriu supažindinti su tuo, ką pati moku geriausiai ir kas yra arčiausiai mano širdies. Būtent todėl valgių meniu sudaro keturios dalys, atspindinčios mano pačios virtuvines keliones, atradimus ir mėgiamus skonius.

Frau Kirsche, bistro Klaipėdoje, skanus maistas Klaipėdoje

Lietuviška virtuvė

Mano pačios vaikystėje mėgti patiekalai. Tiesa, šiandien daugumos jų gaminimas man – lyg žaidimas, kai derinu tradicinius vaikystės skonius su vėliau atrastais produktais. Taip lėkštėje atsiranda rūgštynių sriuba su putpelių kiaušiniais arba vėdarai su prabangiu triufelių padažu.

Austriška heuriger

Austrijoje heuriger yra užeiga, kurioje vietiniai vyndariai pristato savo naujausius vynus, kartais – netgi dar vynuogių augimo metu. Kiekvienoje šalies apskrityje galioja vis kitos vynininkystės taisyklės. Tiek su jomis, tiek su visa imperatoriškąja Austrijos virtuve gerai susipažinau besimokydama Vienos virėjų mokykloje. Susipažinau – ir išsyk pamilau. Paprastas maistas, jaunas vynas ir linksma muzika tarsi savaime eilinę dieną paverčia švente ir kviečia pilnais plaučiais išgyventi kiekvieną akimirką.

Laivo denis

Daugybę mėnesių mano namais buvo po Atlanto vandenyną, Viduržemio ir Baltijos jūras plaukiojantis kruizinis laivas. Koks džiaugsmas kas rytą nubusti vis kitame jūros krante! Kokia prabanga darbo dieną pradėti įvairiausių šalių vietiniuose turguose ir gaminti iš to ryto laimikių! Tiesa, Laivo denio meniu rasite ne tik jūros gėrybių, bet ir skirtingų pajūrių regionuose augintų produktų. Tų, kuriuos gaminau iš kruizinio laivo receptų knygos.

Šveicariškas Stübli

Šis meniu labiausiai tinka ilgiems jaukiems pasisėdėjimams su šeima ar draugais. Sotūs, dažniausiai sūriais kvepiantys patiekalai, suteikiantys energijos užkopti net į aukščiausias kalnų viršūnes. Kvapą gniaužiančių Šveicarijos Alpių ir ežerų kurortuose dirbau ir gyvenau keletą metų. Tad puikiai žinau, kaip derinti paprastumą ir bekompromisius šveicariškos kokybės standartus.

Partneriai

Čepo ūkis